Tylko teraz możesz BEZPŁATNIE przetestować PortalFK.pl przez 24h! GWARANTUJEMY:
Świadczenie usług turystyki, na które składają się m.in. usługi nabywane od innych podmiotów dla bezpośredniej korzyści turysty oraz usługi własne wymagają odrębnego ustalenia podstawy opodatkowania.
Usługi turystyki podlegają szczególnej procedurze opodatkowania „od marży” przy spełnieniu określonych warunków. Podstawę opodatkowania usług turystycznych jest marża pomniejszona o kwotę należnego podatku. Marżę stanowi natomiast różnica między kwotą, którą ma zapłacić nabywca usługi, a faktycznymi kosztami poniesionymi przez podatnika z tytułu nabycia towarów i usług od innych podatników dla bezpośredniej korzyści turysty (art. 119 ust. 2 ustawy o VAT).
Podatniczka świadczy usługi turystyki, zajmuje się kompleksową obsługą turysty. Turysta otrzymuje pełne świadczenie: nocleg, transport, wyżywienie i ubezpieczenie. Poszczególne elementy podatniczka kupuje od innych firm. Natomiast do zapewnienia wyżywienia zatrudnia kucharzy na umowę o dzieło i kupuje produkty potrzebne do przygotowania posiłków.
Wątpliwości dotyczyły tego, czy zatrudnienie kucharzy i koszty poniesione na zakup produktów spożywczych można wykorzystać przy wyliczaniu VAT marzy.
Zaloguj się:
Tylko teraz możesz BEZPŁATNIE przetestować PortalFK.pl przez 24h! GWARANTUJEMY:
Jeśli masz jakiekolwiek pytania skorzystaj z indywidualnej porady grona naszych wybitnych Ekspertów.
@ Wiedza i Praktyka Sp. z o.o. \\ Wszystkie prawa zastrzeżone.