Autor: Jerzy Bagiński
Dodano: 31 października 2012
Pytanie:
Prowadzimy restaurację. Do produkcji potraw nabywamy surowce, m.in. mięso, a VAT z faktur odliczamy w pełnej wysokości. Z mięsa często zostają tzw. ścinki (niewykorzystane elementy mięsa, resztki), które przechowujemy w magazynie. Planujemy z tych ścinek zrobić kiełbasę (korzystając z usług masarni), a produkt ten zamierzamy przekazać nieodpłatnie dzieciom z domu dziecka aby z tej kiełbasy urządzić np. na grilla. Czy będziemy musieli zapłacić VAT od takiego niedopłatnego przekazania? Jeśli tak, to czy powinniśmy wystawić fakturę wewnętrzną? Jak dokonać wyceny takiego produktu?
Pozostało jeszcze 76% treści
Aby zobaczyć cały artykuł, zaloguj się lub zamów dostęp.
-
Aktualne informacje o zmianach w prawie (24/dobę)
-
Indywidualne konsultacje z ekspertami (odpowiedź w 48 h)
-
Codziennie aktualizowana baza ponad 40 500 porad dotyczących podatków, VAT, rachunkowości, ZUS i prawa pracy
-
Ponad 3 000 narzędzi: kalkulatory, wzory dokumentów, formularze, szkolenia i porady wideo