Jak opodatkować usługę restauracyjną

Dodano: 6 marca 2015
stołówka, barek, kanapki

Serwowanie posiłków w lokalu przy zapewnieniu odpowiedniej infrastruktury i dodatkowych czynności to usługa złożona. Podlega ona jednolitemu opodatkowaniu. Tak wynika z wyjaśnień organów podatkowych. Sprawdź komentarz eksperta.

Dostawa produktów żywnościowych, m.in. dania gotowe, przekąski, napoje czy alkohole do spożycia na miejscu w lokalu z wykonaniem czynności dodatkowych stanowi świadczenie złożone. Z uwagi na czynności dodatkowe służące konsumpcji produktów w lokalu czynności te są elementami charakterystycznymi dla typowej usługi restauracyjnej. W takiej sytuacji mamy do czynienia z usługą złożoną, charakteryzująca działalność restauracyjną (gastronomiczną) związaną z wyżywieniem, jaką jest serwowanie posiłków w lokalu przy zapewnieniu odpowiedniej infrastruktury. Tak wyjaśnił organ podatkowy.

Pozostało jeszcze 86% treści

Aby zobaczyć cały artykuł, zaloguj się lub zamów dostęp.

Uzyskaj dostęp do Portalu FK a wraz z nim:

  • Aktualne informacje o zmianach w prawie (24/dobę)
  • Indywidualne konsultacje z ekspertami (odpowiedź w 48 h)
  • Codziennie aktualizowana baza ponad 40 500 porad dotyczących podatków, VAT, rachunkowości, ZUS i prawa pracy
  • Ponad 3 000 narzędzi: kalkulatory, wzory dokumentów, formularze, szkolenia i porady wideo
Nie ma jeszcze komentarzy do tego dokumentu.
Zaloguj się aby dodać komentarz