Pytanie: Firma podpisała umowę najmu lokalu restauracyjnego. Uzgodniono, że poprzedniemu najemcy będzie wypłacone odstępne. Na fakturze, jaką wystawił poprzedni najemca, widnieje informacja, że jest to odstępne za lokal oraz sprzedaż sprzętów zgodnie z listą załączoną do faktury. Umowa najmu została podpisana na 10 lat. Czy ten koszt powinien być ujęty jednorazowo, czy rozłożony w czasie?
Przedsiębiorca zamawia posiłki na spotkania. Czy takie wydatki ma prawo zaliczyć do kosztów podatkowych?
Serwowanie posiłków w lokalu przy zapewnieniu odpowiedniej infrastruktury i dodatkowych czynności to usługa złożona. Podlega ona jednolitemu opodatkowaniu. Tak wynika z wyjaśnień organów podatkowych. Sprawdź komentarz eksperta.
Dostawa produktów żywnościowych, m.in. dania gotowe, przekąski, napoje czy alkohole do spożycia na miejscu w lokalu z wykonaniem czynności dodatkowych stanowi świadczenie złożone. Z uwagi na czynności dodatkowe służące konsumpcji produktów w lokalu czynności te są elementami charakterystycznymi dla typowej usługi restauracyjnej. W takiej sytuacji mamy do czynienia z usługą złożoną, charakteryzująca działalność restauracyjną (gastronomiczną) związaną z wyżywieniem, jaką jest serwowanie posiłków w lokalu przy zapewnieniu odpowiedniej infrastruktury. Tak wyjaśnił organ podatkowy.
@ Wiedza i Praktyka Sp. z o.o. \\ Wszystkie prawa zastrzeżone.
/WiedzaiPraktyka
/wip