Kiedy catering, a kiedy usługa gastronomiczna

Rafał Styczyński

Autor: Rafał Styczyński

Dodano: 6 czerwca 2011
Dokument archiwalny
Pytanie: Jesteśmy firmą budowlaną, prowadzącą roboty na terenie całego kraju. Swoim pracownikom zobowiązani jesteśmy (zgodnie z przepisami BHP) zapewnić posiłki profilaktyczne. W miejscach, gdzie prowadzone są roboty, gorące posiłki, które spełniają wymogi posiłku profilaktycznego, kupujemy w miejscowych barach, stołówkach, hotelach. Kontrahenci wystawiają nam za zakupione posiłki faktury VAT, na których jako nazwa towaru widnieje często usługa gastronomiczna lub posiłek profilaktyczny, posiłek regeneracyjny. W niektórych przypadkach posiłki profilaktyczne dostarczane są bezpośrednio na miejsce prowadzonych robót, wówczas na fakturze jako nazwa widnieje usługa cateringowa. Czy od 1 stycznia 2011 r. mamy prawo do odliczenia VAT z takiej faktury?

Pozostało jeszcze 81% treści

Aby zobaczyć cały artykuł, zaloguj się lub zamów dostęp.

Uzyskaj dostęp do Portalu FK a wraz z nim:

  • Aktualne informacje o zmianach w prawie (24/dobę)
  • Indywidualne konsultacje z ekspertami (odpowiedź w 48 h)
  • Codziennie aktualizowana baza ponad 40 500 porad dotyczących podatków, VAT, rachunkowości, ZUS i prawa pracy
  • Ponad 3 000 narzędzi: kalkulatory, wzory dokumentów, formularze, szkolenia i porady wideo
Rafał Styczyński

Autor: Rafał Styczyński

Ekspert Portalu FK, doradca podatkowy, autor licznych publikacji z zakresu prawa podatkowego. Prowadzi kancelarię doradztwa podatkowego
Nie ma jeszcze komentarzy do tego dokumentu.
Zaloguj się aby dodać komentarz