Planowanie budżetu firmowego a potrzeby pracowników – jak mądrze to pogodzić?

Autor: Artykuł sponsorowany

Dodano: 23 stycznia 2023
Dokument archiwalny
Konrad_Wanatko (1)

Choć pędząca inflacja zdaje się chwilowo zwalniać, według prognoz wzrost wynagrodzeń jeszcze przez kilka miesięcy nie nabierze takiego rozpędu, by Polacy przestali tracić pieniądze. Pojawiają się nowe wyzwania – jak w dobie presji płacowej nadal odpowiadać na oczekiwania pracowników. Jak temu zaradzić, podpowiada Konrad Wanatko, Dyrektor Finansowy Sodexo Benefits & Rewards Services Polska.

Zarządzanie finansami firmowymi w dobie ekonomicznych wyzwań

Wysokie ceny podstawowych produktów i usług sprawiają, że rośnie presja płacowa. Tymczasem koszty firmowe również nie maleją. Dziś, w inflacyjnym środowisku, planowanie i sprawne zarządzanie budżetem firmowym stanowi spore wyzwanie. Sytuacja na rynku pracy pozostaje stabilna, coraz głośniej jednak mówi się o wzmożonych poszukiwaniach – szczególnie wśród specjalistów – nowych miejsc zatrudnienia z wyższym wynagrodzeniem i atrakcyjniejszymi benefitami. Warto więc szukać rozwiązań, które pozwolą zatrzymać osoby zatrudnione w strukturach firmy, a równocześnie nie będą stanowiły bolesnego obciążenia dla budżetu przedsiębiorstwa. To dobry moment by spojrzeć na świadczenia pozapłacowe w kontekście udogodnień prawno-podatkowych i optymalizacji firmowych kosztów.

Benefity żywieniowe – uniwersalna forma wsparcia

Choć z części wydatków jesteśmy w stanie zrezygnować, pracowniczy portfel nadal w dużej mierze nadwyrężają zakupy, które są koniecznością. Z tego powodu coraz większym zainteresowaniem wśród pracowników cieszą się świadczenia żywieniowe. Ich niezaprzeczalną zaletą z perspektywy pracodawcy jest uniwersalność – sprawdzą się one niezależnie od modelu i charakteru pracy wykonywanej przez pracownika, będą odpowiednie dla reprezentantów zarówno starszych, jak i młodszych pokoleń. Jak wynika z badań Sodexo, aż 80% zatrudnionych chciałoby otrzymać taką formę wsparcia, a 4 na 10 osób byłoby skłonnych zrezygnować z innego świadczenia pozapłacowego na rzecz regularnego dofinansowywania posiłków. To cenna informacja dla pracodawców, gdyż dofinansowywanie posiłków jest jedyną formą wsparcia zapewniającą optymalizacje podatkowe. Dzięki temu możemy odpowiedzieć na potrzeby pracowników, równocześnie dbając o finanse przedsiębiorstwa.

Dofinansowanie posiłków w liczbach

Budżety opierają się na liczbach, a te w przypadku benefitów żywieniowych mówią same za siebie. Jeśli zdecydujemy się na dofinansowanie posiłków ze środków obrotowych, możemy liczyć nawet na kwotę 300 zł miesięcznie na pracownika, która będzie zwolniona ze składki ZUS. To oznacza, że przedsiębiorstwo zatrudniające 20 pracowników zaoszczędzi prawie 15 tys. złotych w skali roku, powyżej 73 tys. zaoszczędzi firma zapewniająca ten rodzaj dofinansowania stu zatrudnionym, natomiast licząca 2 tys. pracowników korporacja w skali roku oszczędzi blisko 1,5 mln zł. Benefit żywieniowy to także korzyść dla pracownika, który dzięki zwolnieniu z ZUS, może w skali roku zaoszczędzić aż do 714 zł (w porównaniu do innych świadczeń niekorzystających ze zwolnienia).

Zwolnienie z ZUS wynikające z przepisów o dofinansowywaniu posiłków wiąże się z tym, że wartość benefitu nie stanowi podstawy do oskładkowania. Nie oznacza to jednak, że nie podlega ona opodatkowaniu PIT. Dodatkowo warto wiedzieć, że wydatki ponoszone na finansowanie posiłków mogą być zaliczane do kosztów uzy­skania przychodu.  

Dofinansowanie posiłków może przybierać różne formy. Nowoczesnym i elastycznym rozwiązaniem są przedpłacone karty na posiłki. Takie świadczenie jak Karta Lunch Pass Sodexo cieszy się dużym zainteresowaniem zarówno wśród pracowników, jak i pracodawców.

Wsparcie pracownika w formie dofinansowania posiłków a inne świadczenia – co bardziej się opłaca?

   1.      Pracownik otrzymał od pracodawcy Kartę Lunch Pass o wartości 300 zł brutto:

a)      Koszt pracodawcy = 300 zł (brak konieczności odprowadzania składki ZUS od tej kwoty)

b)     Kwota netto dla pracownika = 264 zł (po odliczeniu PIT)

 

   2.      Pracownik otrzymał od pracodawcy inne świadczenie płacowe niekorzystające ze zwolnienia ZUS lub podwyżkę o wartości 300 zł brutto:

a)      Koszt pracodawcy = 361, 44 zł (po oskładkowaniu ZUS)

b)     Kwota netto dla pracownika = 204,50 zł (po potrąceniu ZUS i PIT)

 

   3.      Pracownik otrzymał od pracodawcy Kartę Lunch Pass o wartości 150 zł oraz inne świadczenie płacowe niekorzystające ze zwolnienia ZUS lub podwyżkę, w sumie otrzymując brutto 300 zł

a)      Koszt pracodawcy = 330,72 zł (150 zł na Karcie Lunch Pass oraz 150 zł podwyżki powiększone o 30,72 zł ZUS)

b)     Kwota netto dla pracownika = 234,25 zł (150 zł na Karcie Lunch Pass pomniejszone o 18 zł PIT oraz 150 zł podwyżki pomniejszone o 32,22 zł ZUS i 15,53 zł PIT)

Dofinansowywanie posiłków to forma wsparcia dla pracowników, która przy najniższym koszcie pracodawcy przynosi największy relatywny zysk dla pracownika.

Dofinansowywanie posiłków z perspektywy księgowości – Q&A

Z punktu widzenia księgowości schemat rozliczania Karty Lunch Pass Sodexo jest prosty i wygodny.


Czy żeby wdrożyć benefit, przedsiębiorstwo musi posiadać Zakładowy Fundusz Świadczeń Socjalnych?
Nie. To świadczenie może być finansowane ze środków obrotowych, nie praktykuje się finansowania z ZFŚŚ, gdyż należałoby stosować kryterium socjalne.

Czy Karta Lunch Pass Sodexo musi opiewać na określoną kwotę?
Pracodawca ma dowolność w kwestii wysokości finansowania na karcie – nie obowiązują żadne limity. Warto jednak pamiętać, że zwolnienie z oskładkowania będzie dotyczyło tylko kwoty nie wyższej niż 300 zł miesięcznie na pracownika, a każda kwota powyżej 300 zł będzie już podlegała oskładkowaniu.

Czy kwota dofinansowania może ulec zmianie?
Tak, kwotę pracodawca może dowolnie zmieniać, nie musi być ona stała w każdym miesiącu.

Czy zmiana wysokości kwoty zwolnionej z oskładkowania z marca 2022 roku dotyczy także posiłków profilaktycznych?
Nie, zmieniony przepis dotyczy dobrowolnie wdrażanego świadczenia pozapłacowego – dofinansowywania posiłków, nie zaś obowiązkowych posiłków profilaktycznych dla pracowników pracujących w warunkach szczególnie uciążliwych.

Konrad Wanatko

Słowa kluczowe:
budżet domowy
Nie ma jeszcze komentarzy do tego dokumentu.
Zaloguj się aby dodać komentarz
Poradnia 48h

Jeśli masz jakiekolwiek pytania skorzystaj z indywidualnej porady grona naszych wybitnych Ekspertów.