Pytanie:
Od 1 czerwca 2020 r. otwarto mały bar gastronomiczny ,w którym sprzedawane są wyroby mączne takie jak: gofry, naleśniki, kluski, pierogi oraz wyroby mięsne, tj.: wątróbka, schab, gołąbki itp. oraz herbata, kawa , lody i inne desery. Po zmianach przepisów stawka VAT na ciastka wynosi 5%, na wyroby mączne 5%, wyroby mięsne 5%. Czy dobrze rozumiemy, że jak wejdą zmienione przepisy o stawkach w VAT, to lody, kawa, herbata – będą opodatkowane 23% stawką VAT, a reszta 5%?
Pozostało jeszcze 84% treści
Aby zobaczyć cały artykuł, zaloguj się lub zamów dostęp.
-
Aktualne informacje o zmianach w prawie (24/dobę)
-
Indywidualne konsultacje z ekspertami (odpowiedź w 48 h)
-
Codziennie aktualizowana baza ponad 40 500 porad dotyczących podatków, VAT, rachunkowości, ZUS i prawa pracy
-
Ponad 3 000 narzędzi: kalkulatory, wzory dokumentów, formularze, szkolenia i porady wideo
Autor: Tomasz Krywan
Tomasz Krywan - ekspert Portalu FK i doradca podatkowy, specjalista od podatku VAT. Stały współpracownik największych redakcji podatkowych w Polsce - w ciągu ostatnich lat na łamach publikacji podatkowych opracował kilkanaście tysięcy odpowiedzi na pytania podatników oraz kilkaset artykułów i komentarzy. Autor komentarza do ustawy o VAT.