Pytanie:
Jesteśmy firmą produkującą m.in. lody i w związku z tym nasuwa się pytanie, w jakiej stawce powinniśmy je sprzedawać w naszej restauracji, czy w punktach gastronomicznych (pyt. dotyczy zarówno lodów gałkowych w waflach, jak i tortów lodowych). Czy traktować je jako produkt gotowy i sprzedawać w stawce 5% (w obecnej chwili, stosownie do zał. nr 10 w stawce 0 %), czy jako usługę gastronomiczną i opodatkować stawką 8% ?
Pozostało jeszcze 78% treści
Aby zobaczyć cały artykuł, zaloguj się lub zamów dostęp.
-
Aktualne informacje o zmianach w prawie (24/dobę)
-
Indywidualne konsultacje z ekspertami (odpowiedź w 48 h)
-
Codziennie aktualizowana baza ponad 40 500 porad dotyczących podatków, VAT, rachunkowości, ZUS i prawa pracy
-
Ponad 3 000 narzędzi: kalkulatory, wzory dokumentów, formularze, szkolenia i porady wideo
Autor: Tomasz Krywan
Tomasz Krywan - ekspert Portalu FK i doradca podatkowy, specjalista od podatku VAT. Stały współpracownik największych redakcji podatkowych w Polsce - w ciągu ostatnich lat na łamach publikacji podatkowych opracował kilkanaście tysięcy odpowiedzi na pytania podatników oraz kilkaset artykułów i komentarzy. Autor komentarza do ustawy o VAT.