Pytanie:
W jaki sposób naliczyć dietę pracownikowi przebywającemu w podróży służbowej który przedstawia rachunek za nocleg w hotelu (z wliczonym śniadaniem). Czy prawidłowe jest potrącenie 15 % wartości diety za spożyte śniadanie? Czy pracownicy mają obowiązek oświadczać na druku delegacji o ilości spożytych posiłków podczas wyjazdu służbowego? Firma nie należy do sfery budżetowej.
Pozostało jeszcze 91% treści
Aby zobaczyć cały artykuł, zaloguj się lub zamów dostęp.
-
Aktualne informacje o zmianach w prawie (24/dobę)
-
Indywidualne konsultacje z ekspertami (odpowiedź w 48 h)
-
Codziennie aktualizowana baza ponad 40 500 porad dotyczących podatków, VAT, rachunkowości, ZUS i prawa pracy
-
Ponad 3 000 narzędzi: kalkulatory, wzory dokumentów, formularze, szkolenia i porady wideo
Autor: Izabela Nowacka
Ekonomista, specjalizuje się w prawie pracy, ubezpieczeniach społecznych i prawie podatkowym. Autorka licznych publikacji z zakresu rozliczania wynagrodzeń, współpracuje z wieloma wydawnictwami, jest autorką publikacji m.in. w Rzeczpospolitej, Monitorze Prawa Pracy i Ubezpieczeń Społecznych, Monitorze rachunkowości budżetowej