Autor: Mariusz Olech
Dodano: 12 listopada 2019
Okres jesienno-zimowy to czas, kiedy w związku z panującymi chłodami wielu pracodawców musi zapewnić swoim pracownikom posiłki profilaktyczne, a w razie braku takiej możliwości, w inny przewidziany przepisami sposób uczynić zadość ciążącym na nich w tym zakresie obowiązkom. Jak to prawidłowo zrobić sprawdź w tekście.
Korzyści
Z tekstu dowiesz się:
- Czy posiłek profilaktyczny jest przychodem pracownika
- Kiedy świadczenia bhp są zwolnione od PIT
- Czy bony są opodatkowane
- Co może zrobić pracodawca, jeżeli chce uniknąć opodatkowania po stronie pracowników od przyznanych świadczeń
- Czy wydatki na posiłki profilaktyczne pracodawcy mogą zaliczyć do kosztów podatkowych
- Czy nieodpłatne przekazanie pracownikom obowiązkowych posiłków profilaktycznych i napojów jest czynnością podlegającą VAT
- Jak rozliczyć wydatki na zakup bonów i talonów w księgach
Pozostało jeszcze 96% treści
Aby zobaczyć cały artykuł, zaloguj się lub zamów dostęp.
-
Aktualne informacje o zmianach w prawie (24/dobę)
-
Indywidualne konsultacje z ekspertami (odpowiedź w 48 h)
-
Codziennie aktualizowana baza ponad 40 500 porad dotyczących podatków, VAT, rachunkowości, ZUS i prawa pracy
-
Ponad 3 000 narzędzi: kalkulatory, wzory dokumentów, formularze, szkolenia i porady wideo
Autor: Mariusz Olech
Prawnik z doświadczeniem w administracji skarbowej, dziennikarz. Ukończył studia magisterskie na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Marii Curie Skłodowskiej w Lublinie oraz na Wydziale Dziennikarstwa i Nauk Politycznych Uniwersytetu Warszawskiego. Jest także absolwentem podyplomowych studiów w zakresie Master of Business Administration. Wykładowca akademicki. Autor licznych publikacji z dziedziny podatków, prawa pracy i szeroko rozumianego prawa gospodarczego w czołowych polskich wydawnictwach.