Czy koszt lunchu z kontrahentem można zaliczyć do kosztów podatkowych?

Katarzyna Borkowska

Autor: Katarzyna Borkowska

Dodano: 22 czerwca 2010

Kwestia rozliczania kosztów usług gastronomicznych ponoszonych na rzecz kontrahentów budzi nieustanne wątpliwości, w szczególności jeśli chodzi o spotkania biznesowe w restauracji. Organy podatkowe jak zwykle prezentują stanowisko profiskalne - nie pozwalają na zaliczanie tego rodzaju wydatków do kosztów podatkowych. Orzecznictwo w tym zakresie jest natomiast niejednolite. Sprawdź najnowszy wyrok WSA w Krakowie z 18 maja 2010 r. (I Sa/Kr 620/10), który daje nadzieję na korzystne dla podatników interpretacje przepisów w tym zakresie.

Pozostało jeszcze 92% treści

Aby zobaczyć cały artykuł, zaloguj się lub zamów dostęp.

Uzyskaj dostęp do Portalu FK a wraz z nim:

  • Aktualne informacje o zmianach w prawie (24/dobę)
  • Indywidualne konsultacje z ekspertami (odpowiedź w 48 h)
  • Codziennie aktualizowana baza ponad 40 500 porad dotyczących podatków, VAT, rachunkowości, ZUS i prawa pracy
  • Ponad 3 000 narzędzi: kalkulatory, wzory dokumentów, formularze, szkolenia i porady wideo
Nie ma jeszcze komentarzy do tego dokumentu.
Zaloguj się aby dodać komentarz
Poradnia 48h

Jeśli masz jakiekolwiek pytania skorzystaj z indywidualnej porady grona naszych wybitnych Ekspertów.